RUMORS. Neil Simon. 2011


RUMORS

El passat diumenge 4 de setembre Lacetània Teatre va estrenar al Teatre Comarcal la nova proposta teatral que es podrà veure durant aquesta Festa Major. Lacetània Teatre opta, aquest cop, per una comèdia, Rumors de l’escriptor de Nova York Neil Simon, estrenada l’any 1988, que gira a l’entorn de la situació creada en una festa d’aniversari de casament en la que els convidats es troben l’amfitrió, el tinent d’alcalde, amb una ferida de bala i inconscient al seu dormitori. La seva dona tampoc no hi és i el servei, que ha de preparar el sopar, ha desaparegut.

El Rumors que presenta Lacetània Teatre és una adaptació realitzada pel mateix director, Aleix Albareda que situa l’acció a Solsona i incorpora al text tot un seguit de referents locals per retratar la Solsona més propera al poder i situar-la al centre de la paròdia. Es respecta així l’esperit de l’autor, Neil Simon, que a Rumors posa l’humor “blanc” i elegant de l’alta comèdia que tan magistralment domina al servei de la paròdia a la burgesia.

Falses aparences, embolics, malentesos a un ritme desenfrenat en què cada personatge, amb la complicitat de la seva parella intenta que els altres no sàpiguen el que imaginen que ha passat.

Una comèdia vertiginosa en què tothom té alguna cosa per amagar, una sit-com on les falses aparences, les xafarderies i les sospites són les veritables protagonistes.

La potència que Lacetània Teatre ha volgut conferir a l’espectacle es fonamenta en un text de qualitat, magistralment escrit per Simon, i en els deu actors que molt encertadament dirigits per Aleix Albareda realitzen un treball coral dalt l’escenari. Els actors s’han d’anar rellevant per mantenir el ritme trepidant i anar encadenant els gags en un crescendo argumental en el que els personatges van quedant desprotegits de la cuirassa de les aparences per mostrar-nos obertament les seves misèries.

Tot plegat en un embolcall de comèdia amable i efectiva que assegura les rialles del públic. Queda prou ben reflectit en el cartell de l’obra: uns personatges altius, d’aparença elegant i refinada, que han arribat al cap de munt de l’estructura del poder, però que amaguen sota seu una muntanya d’escombreries morals.

Lacetània Teatre


RUMORS és una comèdia trepidant el plantejament inicial de la qual és la trobada de quatre parelles que es reuneixen per celebrar el desè aniversari de casament dels seus millors amics i que es trobaran amb un intent de suïcidi (o no?) Rumors es va estrenar a Broadway l’any 1988 i és una de les obres més divertides de Neil Simon, autor de L’estranya parella, Descalços al parc, California Suite i La noia de l’adéu entre d’altres.
Una trama de falses aparences, plena d’embolics, equívocs i malentesos, viscuts a ritme desenfrenat de l’autor americà de més èxit dels últims anys, amb una adaptació “a la solsonina” que de ben segur provocarà les rialles dels espectadors.